Czy próchnica zębów mlecznych może uszkodzić zęby stałe? Dlaczego mleczaki są bielsze? Co to jest ząb Turnera? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w tekście poniżej.
Każdy z nas wie, że u człowieka występują dwie generacje uzębienia: pierwotne i wtórne.
Uzębienie pierwotne stanowią zęby mleczne , które w odpowiednim wieku zostają zastąpione przez uzębienie wtórne (zęby stałe). Obie generacje różnią się rozmiarem i liczbą przez co dostosowują się do rozwijających się kości czaszki.
Zęby mleczne – 5 faktów o których nie wiedziałeś :
1. Szkliwo i zębina są aż o połowę cieńsze
Szkliwo i zębina, czyli główny budulec korony zęba są aż o połowę cieńsze w zębach mlecznych niż w zębach stałych. Taka dysproporcja wynika z tego, że mleczaki mają krótszy okres rozwoju i tym samym mniej czasu na budowę tkanki twardej.
2. Niższy stopień mineralizacji zębów mlecznych
Zęby mleczne są mniej zmineralizowane od zębów stałych aż o 10-20%. Ich mniejsza mineralizacja w połączeniu z cieńszą warstwą tkanek twardych powoduje to, że są one dużo bardziej podatne na próchnicę, a sam proces destrukcji przebiega szybciej.
3. Odmienny bielszy kolor od stałych następców
Szkliwo zębów mlecznych przez mniejszą mineralizację jest jaśniejsze i bardziej matowe, co powoduje, że zęby mleczne wydają się bielsze od zębów stałych. Szkliwo zębów stałych natomiast jest bardziej zmineralizowane i ma bardziej regularną budowę co sprawia, że jest bardziej ,,przepuszczalne” dla światła. Przepuszczalność ta powoduje, że ząb przyjmuje kolor zębiny, która znajduje się pod szkliwem, co może dawać jego żółty odcień.
4. Korzenie zębów mlecznych ,,znikają”/resorbują się aż 2-4 lata
Resorpcja korzenia zęba mlecznego jest procesem, który umożliwia jego rozchwianie, utratę i przygotowanie miejsca dla zęba stałego. Cały proces nie dzieje się z dnia na dzień, ale rozpoczyna się aż 2-4 lata przed faktyczną wymianą uzębienia. Resorpcja mimo, że trwa długo większość czasu przebiega bezobjawowo, a rozchwianie zęba pojawia się tuż przed jego wymianą.
5. Próchnica zębów mlecznych może uszkodzić zęba stałego!
Zaawansowana próchnica w zębie może powodować, że proces zapalny rozprzestrzeni się wokół jego korzenia, tym samym niszcząc otaczającą go kość. Taki stan zapalny wokół korzenia nazywamy zapaleniem tkanek okołowierzchołkowych. Gdy ten proces dotyczy zęba mlecznego może spowodować uszkodzenie nie tylko otaczającej kości, ale też zawiązka zęba stałego!
Może objawiać się to w zębie stałym: niedorozwojem szkliwa/białożółtobrązowymi przebarwieniami wargowej powierzchni korony. Defekt z zębie stałym spowodowany zaawansowanym procesem próchnicowym zęba mlecznego jest nazywany zębem Turnera.